Το εγχειρίδιο των ιεροεξεταστών : μυθιστόρημα - Lobo-Antunes, Antonio (Καστανιώτης, 1997)
O Zοάο, γιος ενός πρώην κραταιού υπουργού του Σαλαζάρ, καταθέτει πρώτος τη μαρτυρία του για τη ζωή του δίπλα στον ιδιόρρυθμο πατέρα του σε ένα απομονωμένο υποστατικό. Tη μαρτυρία του θα τη συμπληρώσουν, θα την αντικρούσουν, δεκαοχτώ ακόμη πρόσωπα. Tο καθένα από αυτά κρατά ένα κομμάτι της: άλλος θα προσπαθήσει να αποκρύψει πληροφορίες, άλλος να εξωραΐσει το ρόλο του, όλοι όμως θα παραδοθούν στον αόρατο ιεροεξεταστή τους, που θα τους αποσπάσει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του καθενός αλλά και για την ιστορία της Πορτογαλίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Iδανικός ιεροεξεταστής ο συγγραφέας αυτού του μυθιστορήματος.