Φωτιά και αντιφέγγισμα - Grun, Max von der (Οδυσσέας, 1976)
Η ιστορία που μας αφηγείται σ' αυτό το μυθιστόρημα - ντοκουμέντο ο Μαξ φον ντερ Γκρυν είναι η ζωή και τα προβλήματα ενός σύγχρονου γερμανού εργάτη. Ο τόνος είναι χαμηλός, καθημερινός, οικείος, τα γεγονότα που ξετυλίγονται συνδέουν τον ήρωα σαν άτομο με τη σημερινή Γερμανία, αλλά και με το πρόσφατο παρελθόν της.