Η συντήρηση και η αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα - Στεφανίδου, Αιμιλία (University Studio Press, 2009)
Ο αφιερωματικός τόμος στη συντήρηση και την αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα επιχειρεί να προσδιορίσει τους τρόπους διατήρησης, αποκατάστασης, επανάχρησης των οθωμανικών μνημείων και το πλαίσιο μέσα στο οποίο προστατεύονται και εκπονούνται τα έργα. Τα θέματα αυτά εξετάζονται διαχρονικά για να διαφανούν οι αλλαγές των αντιλήψεων, οι αλλαγές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συγκεκριμένων μνημείων, σε συνδυασμό με τις γενικότερες κάθε φορά αντιλήψεις για την προστασία που επικρατούν στη χώρα. Η εξέταση μέσα από αντιπροσωπευτικά παραδείγματα προσπαθεί να καταγράψει τις μεθόδους και τις έρευνες που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις διάφορες τάσεις και τους διαφορετικούς τρόπους επέμβασης.