Σκιές από την Αμερική : άρθρα και δοκίμια πάνω στον αμερικανικό επεκτατσμό : Βασίλειος Μαρκεζίνης - Μαρκεζίνης, Βασίλειος Σπ., 1944- (Πολιτική, 2009)
<<Ο σκοπός του ανά χείρας βιβλίου δεν είναι να μεταπείσει ή να παραπλανήσει τους αναγνώστες του, αλλά να τους κάνει να σκεφτούν.Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να παίξει κανείς το χαρτί της ετεροδοξίας, έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι αυτή ίσως δεν μεταβληθεί ποτέ σε μια νέα ορθοδοξία, αλλά θα καταδικαστεί σαν αιρετική σκέψη.Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω αυτόν τον κίνδυνο, και αν επιτύχω, έστω και εν μέρει, θα αισθανθώ ότι επετέλεσα το καθήκον μου ως σκεπτόμενου ανθρώπου.Πρέπει κανείς να λέει αυτό που πιστεύει και να πιστεύει αυτό που λέει>>.