Ο καπετανιος και ο εχθρός - Greene, Graham, 1904-1991 (Ψυχογιός, 1991)
Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να βρει νόημα σ' ένα ξένο και αδιάφορο κόσμο; Μικρό παιδί στην αρχή του βιβλίου, μαθητής, νέος άντρας αργότερα, ο ήρωας αναρωτιέται συνεχώς ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξής του στη ζωή, ποιο σκοπό επιτελεί. Την απάντηση, ίσως δεν τη βρει ποτέ, όμως ανακαλύπτει σιγά σιγά έναν κόσμο που αποτελείται από ψέματα και μισές αλήθειες. Το κάθε πρόσωπο έχει τη δική του ιστορία και τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα είναι ασαφή. Όμως, μέσα από το αινιγματικό, αλλά λιτά γραμμένο κείμενο με τους θρησκευτικούς και πολιτικούς υπαινιγμούς, διαφαίνεται πως η αγάπη είναι το μόνο αντίδοτο στο ψέμα και την αποξένωση.