Το χρυσό σημειωματάριο : μυθιστόρημα - Lessing, Doris May, 1919-2013 (Συγγραφείς απ΄ όλο τον κόσμο, 2010)
Το Xρυσό σημειωματάριο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και θεωρείται πλέον ένα από τα μείζονα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Αφηγείται την ιστορία της Άννας Βουλφ, μιας χωρισμένης μητέρας και μυθιστοριογράφου, η οποία παλεύει ενάντια στο συγγραφικό μπλοκάρισμα στο Λονδίνο της δεκαετίας του '50. Από φόβο μήπως τρελαθεί, καταγράφει τα βιώματά της σε τέσσερα χρωματιστά σημειωματάρια. Στο μαύρο σημειωματάριο καταγράφει τη συγγραφική της ζωή, στο κόκκινο τις πολιτικές της απόψεις, στο κίτρινο τη συναισθηματική της ζωή και στο μπλε καθημερινά γεγονότα. Ωστόσο, είναι το πέμπτο σημειωματάριο -το χρυσό- το οποίο ενώνει τα νήματα της ζωής της και κρατάει το κλειδί της ανάρρωσής της. Τολμηρό, διαφωτιστικό και απαραίτητο, το Xρυσό σημειωματάριο είναι η συναρπαστική περιγραφή μιας γυναίκας σε αναζήτηση προσωπικής και πολιτικής ταυτότητας, αντιμέτωπης με το τραύμα της συναισθηματικής απόρριψης και της σεξουαλικής προδοσίας, με την επαγγελματική αγωνία και τις εντάσεις της φιλίας και της οικογένειας. Το αριστούργημα της νομπελίστριας συγγραφέως σε νέα μετάφραση. «Το καλύτερο βιβλίο της Λέσινγκ, Το χρυσό σημειωματάριο συνέλαβε το μεθυστικό μείγμα των αρχών της δεκαετίας του '60, όταν όχι μόνο το μυθιστόρημα αλλά και οι πολιτικές βεβαιότητες διαλύονταν». Μάλκολμ Μπράντμπερι, Mail on Sunday «Αυτό το φιλόδοξο μυθιστόρημα είναι μοναδικό». Guardian «Ένα μυθιστόρημα ορόσημο, ένα βιβλίο που άλλαξε αλλά και εξήγησε μια ολόκληρη γενιά... Η Λέσινγκ ανήκει στους καλύτερους συγγραφείς του αιώνα». Νατάσα Ουόλτερ, Independent