Ο αιώνας μου - Grass, Gunter, 1927-2015 (Σειρήνες, 1999)
Ο 20ός αιώνας όπως τον ζει χρόνο με το χρόνο ένα "εγώ", αλλά με διαφορετικό πρόσωπο κάθε φορά. Ορισμένες φορές το πρόσωπο αυτό είναι ο ίδιος ο συγγραφέας, συνήθως όμως κάποιος άλλος. Εκατό κεφάλαια, όσα και τα χρόνια του αιώνα και περισσότεροι από 80 αφηγητές.