Στενή πύλη - Gide, Andre, 1869-1951
Άλλοι θα μπορούσαν μ' όλα αυτά να φτιάξουν ένα βιβλίο, όμως εγώ την ιστορία που διηγούμαι εδώ προσπάθησα με κάθε τρόπο να τη ζήσω κι αυτό έχει σημασία. Θα γράψω λοιπόν πολύ απλά τις αναμνήσεις μου και, αν σε μερικά σημεία είναι σκόρπιες, δεν θα τις συμπληρώσω με τίποτε το φανταστικό. Η προσπάθειά μου αυτή θάκανε να χαθή η μεγάλη χαρά που ελπίζων να νοιώσω καθώς θα τις διηγούμαι. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)