Το χαρτογραφικό έργο του Ρήγα Βελεστινλή υπό το φως των νέων ερευνών - Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Απ., 1945- ([χ.ό.], 2010)
Η συνοπτική αυτή εργασία για το χαρτογραφικό έργο του Ρήγα Βελεστινλή ανακοινώθηκε στις εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Θεσσαλία και δημοσιεύθηκε στον τόμο των πρακτικών του συνεδρίου. Ανατυπώνεται τώρα ξεχωριστά με σκοπό να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα νέα ευρήματα από τις πρόσφατες έρευνες για τους χάρτες του Ρήγα. [...] Με την εργασία μας αυτή εδώ δίνεται πάντως στον αναγνώστη μια εικόνα του χαρτογραφικού έργου του Ρήγα. Δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί: μέχρι σήμερα ποια τα πρότυπα της Χάρτας; Γιατί ο Ρήγας διάλεξε χάρτη της αρχαίας Ελλάδας ως πρότυπο της Χάρτας της Ελλάδας; Ποια η ερμηνεία των συμβολισμών που ο Ρήγα έχει θέσει στους χάρτες του; Ποια η σχέση των χαρτών με το επαναστατικό του σχέδιο; Οι χάρτες του βαλκανικού χώρου ήταν απλοί χάρτες ή ήταν πολιτικοί χάρτες του κράτους που ο Ρήγας ήθελε να δημιουργήσει;