Η δημοκρατική ενοποίηση του βαλκανικού χώρου στο επαναστατικό σχέδιο του Ρήγα - Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Απ., 1945- (Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-ΒελεστίνουΡήγα, 2010)
"Η ενότητα του βαλκανικού χώρου κατά την εποχή του Ρήγα διατηρούνταν κάτω από την απολυταρχική, δεσποτική εξουσία του Σουλτάνου. Ο Ρήγας ήθελε να διατηρήσει αυτήν την ενότητα του Βαλκανικού χώρου, αντικαθιστώντας την απολυταρχική εξουσία, στην οποία δεν υπάρχει σεβασμός στα "Δίκαια του Ανθρώπου", στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τα περιγράφει στη "Νέα Πολιτική Διοίκησή του, που περιέχει και το Σύνταγμά του. Θα δημιουργούσε την αντιπροσωπευτική, δημοκρατική πολιτεία, η οποία θα είχε κοινούς νόμους για όλους τους λαούς του Βαλκανικού χώρου, τους οποίους μνημονεύει στο άρθρο 7 του Συντάγματός του "Έλληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί, Βλάχοι, Αρμένηδες, Τούρκοι και κάθε άλλο είδος γενεάς"".