Ο σοφός γίγαντας : Μαμούτης Μπορσόνης : απολιθώματα και ιστορικοί γίγαντες των Γρεβενών - Μπέης, Δημήτρης Γ. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών, 2009)
Το ταξίδι του «Μαμούτη Μπορσόνη» από το παρελθόν στο παρόν, μας διδάσκει ότι η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος και η συνέχιση της ζωής στον πανάρχαιο τούτο τόπο, εξαρτάται απ΄ όλους μας, από τη συμπεριφορά μας, τις αξίες μας, το πνεύμα με το οποίο τον προσεγγίζουμε. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών, αλλά και των μελλοντικών γενεών. Η μεγάλη πρόκληση στις μέρες μας, είναι ο συνδυασμός της προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος με τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη, προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας.