Κάποτε στη Μακεδονία : ιστορία της Μακεδονίας για παιδιά - Βουτσίδου, Σοφία; Νικόλτσιος, Νίκος (Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών : University Studio Press, 2011)
Το βιβλίο απαντά με τον αρμοδιότερο τρόπο σε όσα ερωτήματα θέτουν για τη Μακεδονία τα παιδιά μας. Οι συγγραφείς του είναι καθηγητές της Αρχαίας και Νεώτερης Ιστορίας, ερευνούν δε και μελετούν όσο λίγοι την ιστορία της Μακεδονίας επί σειρά ετών. Τα κείμενα στηρίχθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, στην πλούσια επιστημονική παραγωγή που για περισσότερο από πενήντα χρόνια παρήχθη από διαπρεπείς πανεπιστημιακούς δασκάλους και ειδικούς επιστήμονες στα ερευνητικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου και το Ίδρυμα Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα. Επίσης πολύτιμο υλικό αντλήθηκε από τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας, που εκδόθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και προορίζονται για τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού, στους οποίους άλλωστε απευθύνεται και αυτή η έκδοση. Πρόλογος: Νικόλαος Ι. Μέρτζος, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.