Ο εγωϊστής γίγαντας - Wilde, Oscar, 1854-1900 (Καστανιώτη, 1998)
Στον πανέμορφο κήπο ενός γίγαντα έπαιζαν τα παιδιά. Εκείνος όμως τα έδιωξε κι έκτισε ολόγυρα έναν ψηλό φράχτη, απαγορεύοντας την είσοδο. Έκτοτε η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν ξανάρθαν ποτέ. Τα πουλιά έφυγαν. Χιόνι και χαλάζι πέφταν αδιάκοπα. Τα λουλούδια δε φύτρωναν και τα δέντρα δεν άνθιζαν. Όμως τα παιδιά τρύπωσαν στον κήπο κρυφά και άλλαξαν όλα. Ο γίγαντας κατάλαβε, έγινε απλός κι αγάπησε τα παιδιά. Κι όταν γέρασε, ένα από αυτά οδήγησε την ψυχή του στον Παράδεισο. Στο συγκινητικό αυτό παραμύθι ο Όσκαρ Ουάιλντ χτυπάει τον εγωισμό και προβάλλει την ανθρωπιά και την αγάπη. Η συναρπαστική πλοκή και η δράση παρασύρουν τον αναγνώστη, προσφέροντάς του ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας.