Το ρόπαλο του Ηρακλέους στους χάρτες του Ρήγα : νέες έρευνες - Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Απ., 1945- (Έκδοση Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, 2010)
Οι πρόσφατες έρευνες με τις επισημάνσεις του "ροπάλου του Ηρακλέους" στη "Χάρτα της Ελλάδος" και στους Χάρτες της Βλαχίας και Μολδαβίας προσφέρουν νέα δυναμική στην επαναστατική σκέψη του Ρήγα Βελεστινλή. Δεν είναι σύμβολο μόνο της αρχαίας ελληνικής δύναμης, όπως ο ίδιος γράφει για λόγους σκοπιμότητας, για να πάρει την άδεια εκτυπώσεως από την Αυστριακή Αστυνομία. Εκτείνεται στην εποχή του, στους σκλαβωμένους και επί πλέον και σε όλα τα μέρη του σχεδιαζόμενου κράτους του Βαλκανικού χώρου. Κατ' αυτόν τον τρόπο η παρουσία του ροπάλου, όπως έχουμε δείξει, έρχεται σε συμφωνία με το Σύνταγμά του, στην αρχή του οποίου ο Ρήγας είχε θέσει το ρόπαλο, καθώς επίσης και στη σημαία του κράτους, της «Ελληνικής Δημοκρατίας», όπως γράφει στο «Παράρτημα» του Συντάγματός του.