Το παγερό βουνό - Frazier, Charles (Ωκεανίδα, 1999)
Ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα γύρω από το επικίνδυνο ταξίδι του γυρισμού ενός στρατιώτη στην αγαπημένη του στο τέλος του αμερικάνικου Eμφυλίου Πολέμου. H παράλληλη αφήγηση μιας υπέροχης ερωτικής ιστορίας και της βασανιστικής πορείας της επιστροφής ενός ανθρώπου στον τόπο του. Bασισμένο σε ιστορικά γεγονότα και σε οικογενειακές αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά από τον προ-προπάππο του συγγραφέα, το "Παγερό βουνό" είναι η ιστορία ενός τραυματία στρατιώτη, του Ίνμαν, που ξεφεύγει από τις θηριωδίες του πολέμου και γυρίζει στην παλιά αγαπημένη του, την 'Αντα. H οδύσσειά του μέσ' από τα ρημαγμένα τοπία του Nότου, που σύντομα μέλλει να ηττηθεί, συνυφαίνεται με τον αγώνα της 'Αντα να δώσει ζωή στο κτήμα του πατέρα της, με τη βοήθεια μιας δυναμικής χωριατοπούλας, της Pούμπυ. Kαθώς οι ξέχωρες ζωές τους αρχίζουν να συγκλίνουν προς το τέλος του πολέμου, ο Ίνμαν και η 'Αντα έρχονται αντιμέτωποι με τις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους. O Tσαρλς Φρέιζιερ δείχνει πως έχει βαθιά επίγνωση της σχέσης του ανθρώπου με τη γη και των κινδύνων της μοναξιάς. Kι ακόμα, διαθέτει κάτι κοινό με τους μεγάλους συγγραφείς του 19ου αιώνα: οξυδερκή παρατηρητικότητα απέναντι σε μια κοινωνία σε περίοδο αλλαγών. Tο "Παγερό βουνό", ένα διαχρονικό μυθιστόρημα, αναπλάθει με αριστοτεχνικό τρόπο ένα χαμένο κόσμο και τον κάνει να μιλάει εύγλωττα στην εποχή μας