Οι τελευταίες επιστολές του Τζιάκοπο Όρτις - Foscolo, Ugo, 1778-1827 (Ιδεόγραμμα, 1998)
Στις Επιστολές, τα πάθη των ανθρώπων και των πραγμάτων συνοδοιπορούν με ένα άλλο πάθος: το πάθος του ξεριζωμένου, του δίχως πατρίδα, και το πάθος το ισχυρότερο, της νοσταλγίας της γης της γενέθλιας, που κάνει τους δυστυχισμένους ρεμβασμούς του ήρωα των Επιστολών να τρίζουν συθέμελα.