Άστρα και αστερισμοί : μύθοι και παραδόσεις - McDonald, Marianne (Εστία, 1998)
Από το χάραμα του πολιτισμού, οι αστερισμοί ενέπνευσαν μύθους σε ανθρώπινες κοινωνίες απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι μύθοι για τα άστρα, ένα από τα κοινά νήματα που διατρέχουν πολιτισμούς ετερόκλητους, γεωγραφικά και πολιτικά, επιτρέπουν μιαν ενορατική ματιά στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Αρχίζοντας από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, τα Άστρα και αστερισμοί: μύθοι και παραδόσεις εξερευνούν αυτή την πολιτισμική ποικιλία, εξετάζοντας τις μυθολογίες των αστερισμών απ' όλο τον κόσμο και εντοπίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές και ομοιότητες. Πλούσια εικονογραφημένο με χάρτες των αστερισμών και εικόνες απ' όλο τον κόσμο, το βιβλίο, γραμμένο από μια ειδικό στον τομέα της συγκριτικής μυθολογίας, είναι μια αλησμόνητη περιπλάνηση στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας. Από τους αρχαίους Έλληνες και τους Πέρσες ώς τους ιθαγενείς της Αμερικής, πολλοί συναρπαστικοί μύθοι του έναστρου ουρανού συγκεντρώνονται σ' αυτό τον εντυπωσιακό τόμο.