Ανερμήνευτες γραφές - Λάζος, Χρήστος Δ., 1946- (Έξοδος, 2003)
Θα πίστευε κάποιος ότι σήμερα, στη διαστημική εποχή μας, δεν θα υπήρχαν γραφές-συστήματα επικοινωνίας τέτοια που να μην έχουν ερμηνευτεί. Και όμως υπάρχουν σε πείσμα όλων των προσπαθειών που 'χουν καταβληθεί για την αποκρυπτογράφησή τους. Και ενώ η κλασική επιστήμη της γλωσσολογίας αποδέχεται κάποιες από αυτές - θα τις δούμε πιο κάτω -υπάρχουν και άλλες γραφές ή "γραφές" που δε γίνονται αποδεκτές σαν τέτοιες και παραμένουν στο περιθώριο της επίσημης έρευνας. Έτσι παρουσιάζεται μία ποικιλία συστημάτων, γραφών, κωδικών επικοινωνίας, σημάτων κλπ. που η εξερεύνησή τους προκαλεί σήμερα των επιστήμονα όσο και τον αδαή αναγνώστη, αφού κάθε μυστήριο περιέχει την έννοια του γοητευτικού, του αγνώστου, του απρόσμενου. Το σύνολο των γραφών που θα διαβάσετε στο "Ανερμήνευτες γραφές", ουσιαστικά δεν ανήκουν σε καμιά επίσημη καταχώρηση. Απλώς πρόκειται για μορφές γραφής που με έχουν εντυπωσιάσει κατά καιρούς κατά τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, ώστε να επικεντρώσω σ' αυτές το ενδιαφέρον μου ως αναγνώστης. Πρόκειται δηλαδή για μια κατηγορία εντελώς προσωπική που εμφανίζει την εξής ιδιομορφία: είναι γραφές υπό αμφισβήτηση, που κινούνται στο περιθώριο της επίσημης αποδοχής, πέρα από την κλασική φιλολογική έρευνα, στα όρια του εξωπραγματικού. Όμως με συναρπάζει και με γοητεύει αυτή η περιθωριοποίηση στην οποία πηγαίνει γάντι η φράση: "κι αν δεν είναι αληθινό είναι καλοειπωμένο". Ακόμα κι αν δεν είναι γραφές, είναι ενδιαφέρουσες εμπειρίες.