Βυζαντινές μνήμες της Κρήτης : οδηγός για τα μοναστήρια και τις θρησκευτικές μνήμες του νησιού - Ψιλάκης, Νίκος (Καρμανώρ, 1994)
Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου είναι γνωστός για την πολυετή ενασχόλησή του με την ιστορία των μοναστηριών, των βυζαντινών και των ιερών χριστιανικών καθιδρυμάτων της Κρήτης. Καρπός της ερευνητικής του εργασίας είναι το μεγάλο δίτομο έργο "Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης" που κυκλοφορεί στα ελληνικά υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, καθώς και άλλα μικρότερα συγγράμματα. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένας εύχρηστος και χρήσιμος οδηγός που βοηθά τον επισκέπτη να γνωρίσει μερικές από τις άγνωστες εκφράσεις του κρητικού πολιτισμού και της ιστορίας. Ο συγγραφέας παρουσιάζει αναλυτικά τα κυριότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης προτείνοντας διαδρομές και κατατοπίζοντας τον επισκέπτη για το τι πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως σε καθένα από αυτά. Περιλαμβάνονται 100 μοναστήρια, λειτουργούντα και έρημα, και πολλές δεκάδες τοιχογραφημένων ναών. Για κάθε μνημείο που παρουσιάζεται υπάρχουν ειδικές αναφορές στην ιστορία, την αρχιτεκτονική του, την τέχνη και την τοπογραφία της περιοχής.