Ο αγώνας των ελλήνων για την ανεξαρτησία : 1821-1833 - Dakin, Douglas (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1983)
Η Ελληνική Επανάσταση είναι ένα από τα εθνικιστικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα που βρέθηκαν μπλεγμένα στα δίχτυα της πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων. Η ιστορία της διακρίνεται σε δύο συνεχόμενες φάσεις. Η πρώτη καταγράφει πώς άρχισε βαθμιαία να διογκώνεται το κύμα της δυσαρέσκειας, πώς διαδόθηκαν οι ιδέες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, πώς διαμορφώθηκε η έννοια του Ελληνικού Έθνους, πώς οργανώθηκε η Φιλική Εταιρεία, πώς, τέλος, άρχισαν οι εχθροπραξίες. Η δεύτερη είναι η εποχή του Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, μια περίοδος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Έλληνες και τις ευρωπαϊκές Δυνάμεις, και διπλωματικών αποστολών από την Πετρούπολη στο Παρίσι και από το Λονδίνο στη Βιέννη, οι οποίες κατέληξαν σε μονιμότερες πολιτειακές διευθετήσεις και στην άφιξη του Όθωνα. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει με συντομία και σαφήνεια την περίπλοκη αρχή του κινήματος, την αργή και συγκεχυμένη εξέλιξη των μαχών, τους ελιγμούς των Μεγάλων Δυνάμεων, τα κίνητρα και τα γεγονότα της Επανάστασης. Ο Ντάγκλας Ντέικιν ήταν ως το 1974 καθηγητής της Ιστορίας στο Κολέγιο Μπέρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού του έργου είναι αφιερωμένο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Από το 1971 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.