Τεχνίτες και τεχνικές βαφής νημάτων : από τη Θεσσαλία στην Κεντρική Ευρώπη, 18ος - αρχές 19ου αι. - Κατσιαρδή-Hering, Όλγα (Ηρόδοτος : Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Αμπελακίων : Σύνδεσμος Αμπελακιωτών και Φίλων των Αμπελακίων "Τα Θεσσαλικά Αμπελάκια", 2003)
Οι μετακινήσεις των ελλήνων εμπόρων προς την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη μας είναι αρκετά γνωστές για την περίοδο ώς τα μέσα του 19ου αιώνα. Αυτή η μελέτη προσφέρει μιαν άγνωστη διάσταση: αυτήν της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη Θεσσαλία προς τη δυτική και ιδιαίτερα την κεντρική Ευρώπη. Τεχνίτες από τη Θεσσαλία αποπειράθηκαν από τα μέσα του 18ου αιώνα, άλλοτε με τη γενναία υποστήριξη των αυστριακών αρχών, άλλοτε με έντονο ανταγωνισμό, να ιδρύσουν στη Βιέννη, στην Τρανσυλβανία, στο Τέμεσβαρ, στην Ουγγαρία, στη Μοραβία, στην Τεργέστη, στη Σαξωνία, φάμπρικες ερυθροβαφής βαμβακονημάτων, μεταφέροντας και διαδίδοντας και τη «διδασκαλία» σε τεχνίτες και σε εργοστάσια της κεντρικής Ευρώπης.