Ο Τζοάν Παντάν και η ανακάλυψη της Αμερικής - Fo, Dario, 1926-2016 (Αιώρα, 1998)
Ο Τζοάν Παντάν, ένας νεαρός Βενετσιάνος τυχοδιώκτης, για να γλυτώσει απ' τους διωγμούς της Ιεράς Εξέτασης μπαρκάρει με την αρμάδα του Κολόμβου που ξεκινάει για το Νέο Κόσμο. Ο Ντάριο Φο με το γνώριμο ανατρεπτικό του χιούμορ μας παρουσιάζει ένα διαφορετικό χρονικό της ανακάλυψης - και κυρίως της κατάκτησης - της Αμερικής από τους Ισπανούς τον 15ο και 16ο αιώνα. Το κείμενο συνοδεύεται από τα σχέδια του ίδιου του συγγραφέα.