Η γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος - Keynes, John Maynard, 1883-1946 (Βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο, 2010)
Αγγλία, 1936: Καταθέτοντας την επιστημονική του απάντηση για τη Μεγάλη Ύφεση και τις συντηρητικές πολιτικές των βρετανικών κυβερνήσεων, ο άγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς εκδίδει το έργο του "Η γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος", συμβάλλοντας στην εξέλιξη της οικονομικής επιστήμης, κυρίως της μακροοικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης πολιτικής. Στη "Γενική θεωρία" ο Κέινς απορρίπτει ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο καπιταλισμού, τον καπιταλισμό της κερδοσκοπίας στις αγορές χρήματος, του κεφαλαίου και των εισοδηματιών. Αντίθετα, υπερασπίζεται και προτείνει την αρχιτεκτονική μιας πολιτικής όπου η επιχειρηματικότητα, οι εργαζόμενοι και το κράτος θα δημιουργούν την αναγκαία ζήτηση που θα διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση των διαθέσιμων πόρων, ισχυροποιώντας τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος και τις αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Πρώτη έκδοση: 1936