Ιστορία μαγειρικής και διατροφής - Γιώτης, Αλέξανδρος Α. (Le Monde, 2000)
Η «Ιστορία Μαγειρικής και Διατροφής» είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας σε κάθε είδους πηγές, αρχαίες, παλαιές και σύγχρονες, ώστε να σκιαγραφηθεί η πορεία του «γαστρονομικού ανθρώπου». Από την προϊστορία ως την Αρχαία Ελλάδα, από την Αρχαία Κίνα ως το Βυζάντιο, και από το Δυτικό Μεσαίωνα ως τη μαγειρική επανάσταση των τελευταίων τριών αιώνων, αυτή η διαδρομή περιγράφεται με συνταγές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Είναι επίσης το βιβλίο αυτό μια προσπάθεια να πεισθούν όσοι το αμφισβητούν, πως η γαστρονομία είναι μέρος του πολιτισμού και πως ανθρωπολογικά και εθνολογικά είναι μάρτυρας των όσων συμβαίνουν σε κάθε τόπο. Σίγουρα, οικολογικώς, πολιτιστικώς, ιστορικώς, οικονομικώς, είμαστε ό,τι τρώμε και τρώμε ό,τι είμαστε.