Ιδαίτερα μαθήματα μαγειρικής - Πέσκιας, Χριστόφορος (Βιβλιοθήκη γεύσης / Καθημερινή, 2009)
Στην ανθρώπινη ιστορία η τεχνική στη μαγειρική ή, αν θέλετε, η υψηλή μαγειρική ήταν σημαντική. Για να δοξάσουμε τους θεούς μας πάντα φτιάχνουμε σπουδαία και επετειακά φαγητά τα οποία απαιτούσαν υψηλές τεχνικές. Για να γίνει σωστά το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι, θέλει κόπο και γνώση. Δεν θα μιλήσω για την τυροκόμηση, γιατί θα κανείς ότι έγινε για να συντηρηθεί το γάλα. Το καρυδάκι όμως δεν χρειαζόταν να γίνει γλυκό. Θα το αφήναμε στο δέντρο να ωριμάσει και θα το τρώγαμε σαν καρύδι. Έχουμε ανάγκη να εκφραστούμε και, για να γίνει αυτό, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το παράδειγμα με το καρυδάκι είναι ένας από αυτούς.