Ντομάτα - Παπανδρέου, Αλέξανδρος, 1973- (Βιβλιοθήκη γεύσης / Καθημερινή, 2009)
Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, τη «Ντομάτα», ο σεφ του Γαστρονόμου Αλέξανδρος Παπανδρέου μαγειρεύει με το πιο αγαπημένο λαχανικό της ελληνικής κουζίνας και προτείνει 53 εύκολες αλλά πολύ ιδιαίτερες και νόστιμες συνταγές. • Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια ανάλογα με το είδος του φαγητού: «Με λαχανικά», «Με κρέας και πουλερικά», «Με ψάρια και θαλασσινά», «Με ζυμαρικά και ρύζι», «Σαλάτες», «Ζύμες και σάντουιτς», «Σάλτσες και σούπες» και τέλος, «Γλυκά». • Μέσα από τις σελίδες του θα βρούμε δεκάδες ιδέες για μαγειρέματα με ντομάτα -ωμή, ψιλοκομμένη, ή σε μορφή σάλτσας-, από νόστιμα τουρλού και αλλιώτικα γεμιστά, μέχρι αρωματικά μπιφτέκια και ζουμερά κοκκινιστά και από λαχταριστές μακαρονάδες και σπιτικές σάλτσες μέχρι πολύχρωμες σαλάτες και εντυπωσιακές τάρτες. • Στην εισαγωγική ενότητα του βιβλίου μαθαίνουμε τα πάντα για την ιστορία της ντομάτας και το πως κατάφερε να κατακτήσει μια τόσο σημαντική θέση στην καθημερινή μας διατροφή, μαζί με δεκάδες συμβουλές για το πως θα διαλέξουμε καλές ντομάτες, τι θα κάνουμε αν είναι λίγο άγουρες, πως θα τις συντηρήσουμε σωστά, πως θα τις ξεφλουδίσουμε εύκολα, πως θα τις κόψουμε για να κάνουμε γεμιστά και πως για να κάνουμε σάλτσα και πολλά άλλα.