Ο γέρος - Faulkner, William, 1897-1962 (Ροδακιό, 1998)
Ο Γέρος, ήταν ένα πείραμα του Φωκνέρ με σκοπό να διατηρηθεί σε υψηλή ένταση ο ρυθμός της αφήγησης. Το διήγημα αυτό, δίνει την αίσθηση της δύναμης και του μυθικού όγκου του ποταμού. Ο "Γέρος" ονομάζουν χαϊδευτικά οι μαύροι του αμερικάνικου νότου τον ποταμό Μισισιπή. Τον Απρίλη του 1927 ξεχείλισε κι έμεινε φουσκωμένος για μερικές εβδομάδες σε μια από τις χειρότερες πλημμύρες της ιστορίας του, όταν ξανασυμμαζεύτηκε στην κοίτη του μετρήθηκαν εκατοντάδες νεκροί. Τότε έζησε και ο ψηλός κατάδικος, ο έγκλειστος στις Αγροτικές Φυλακές του Πάρτσμαν, τη δική του ιστορία.