Η κραυγή του ήταυρου - Κούτας, Βαγγέλης, 1953- (Ψυχογιός, 2004)
Ο Ήταυρος, ο ερωδιός που προαναγγέλλει τα μελλούμενα, είναι ο κυρίαρχος στη ζωή των κατοίκων του μικρού χωριού στο βάλτο. Οι μικρές προσωπικές τους ιστορίες τέμνονται για να σχηματίσουν την μυθολογία ενός τόπου με καλά κρυμμένα μυστικά που ζουν στη σκιά, περιμένοντας να αποκαλυφθούν και να απαιτήσουν την τιμωρία των ενόχων. Η πολύ ενδιαφέρουσα γραφή του Βαγγέλη Κούτα μας παραπέμπει σε ντοστογεφσκικά μοτίβα και διαθέτει το πρώτιστο χάρισμα: χαρακτήρες άριστα δομημένους, που κινούνται μέσα σ' ένα πέπλο μαγείας και μυστηρίου. Τα πρόσωπα μάς είναι οικεία, αλλά η διάθεση να σκάψουμε για να φτάσουμε στις μύχιες σκέψεις τους παραμένει κυρίαρχη. Ο συγγραφέας χειρίζεται επιδέξια το λόγο, γνωρίζοντας να αποκλιμακώσει και να κορυφώσει την ένταση με επιδεξιότητα, χτίζοντας παράλληλα μια ιστορία στέρεα, ανθρώπινη, συναρπαστική. Η «κραυγή του Ήταυρου» είναι ένα βιβλίο σκληρό και τρυφερό, που καθηλώνει τον αναγνώστη και τον λυτρώνει μόνο στην τελευταία σελίδα!