13 ιστορίες άμεσης θεραπείας : ριζοσπαστική μέθοδος αντιμετώπισης ψυχικών καταστάσεων : ψυχαναγκασμών, κατάθλιψης, έμμονων ιδεών, παραισθήσεων, κρίσεων πανικού, αλκοολισμού, κ.ά - Glasser, William, 1925- (Αυτογνωσία, αυτοβελτίωση, ατομική ψυχολογία, 2002)
Ο Δρ Γουίλιαμ Γκλάσσερ, σ' αυτό το βιβλίο, φέρνει τον αναγνώστη μέσα στο γραφείο του, για να παρακολουθήσει τον τρόπο που δουλεύει με τους επισκέπτες του, και να κατανοήσει την "Άμεση θεραπεία" στην πράξη. Ανάμεσα στις άλλες, ζωντανεύουν και οι ιστορίες: 1. Του Τζέρι, που δεν μπορεί να ξεπεράσει την ψυχαναγκαστική του διαταραχή. 2. Της Τσέλσι, που, ξαφνικά, λίγους μήνες πριν από τον πολύ επιθυμητό γάμο της, παθαίνει κρίσεις πανικού. 3. Της Ρεβέκκας που "ακούει φωνές" και οδηγείται στο ψυχιατρείο ως σχιζοφρενής, εξαιτίας μιας εσωτερικής σύγκρουσης. 4. Του 50χρονου επιχειρηματία Τζορτζ, που οδηγείται στην αυτοκτονία, γιατί έφτασε σε αδιέξοδο. Από παιδί αισθάνεται ξένος μέσα στο ανδρικό του σώμα, θέλει να αλλάξει φύλο αλλά δεν τολμάει να το πει. Η διαχείριση αυτών των ιστοριών αφήνουν έκπληκτο τον αναγνώστη, καθώς γίνεται μάρτυρας της "μάχης", ανάμεσα στο γιατρό που "ανιχνεύει" και στον θεραπευόμενο που κρύβεται, αρνούμενος να εγκαταλείψει τις επιλογές του (φόβους, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη, εμμονές, και άλλα) που του παρέχουν ασφάλεια. Γίνεται, όμως, και μάρτυρας της "άλλης επιλογής" που κάνει ο θεραπευόμενος, εκείνη τη στιγμή, μπροστά στο γιατρό - και μπροστά μας, όπως σ' ένα θεατρικό έργο. Αυτός είναι ο νέος αέρας που φέρνει ο Γκλάσσερ στην Ψυχοθεραπεία: Η πίστη του ότι η διαταραγμένη συμπεριφορά είναι επιλογή μας, επειδή δεν αντέχουμε τον πόνο που μας προξενεί η σχέση που έχουμε ή η απουσία σχέσης. Κάθε επιλογή μπορεί ν' αλλάξει με μια άλλη επιλογή, λέει ο Γκλάσσερ. Οι "13 Ιστορίες Άμεσης Θεραπείας" είναι ένα πρακτικό, αισιόδοξο και εύκολο στην ανάγνωση βιβλίο. Έχει, όμως, και μια δυσκολία: Δεν μπορείς να τ' αφήσεις απ' τα χέρια σου...