Πιερίδων Στέφανος : Πύδνα, Μεθώνη και οι αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας - Μπέσιος, Μάνθος (Ανθρώπων και Φύσεως Έργα, 2010)
Η παρούσα έκδοση σκιαγραφεί την αρχαιολογική έρευνα στο βόρειο μισό τμήμα του Νομού Πιερίας και παρουσιάζει ένα μικρό, αλλά εύγλωττο δείγμα των πλούσιων καρπών, τους οποίους έχει δώσει η Πιερική γη κατά τα τελευταία 35 χρόνια. Το ιδιαίτερα αξιόλογο ανασκαφικό έργο του συναδέλφου αρχαιολόγου Ματθαίου Μπέσιου, των συνεργατών του και της ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στην οποία υπαγόταν ο Νομός Πιερίας) έχει φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία, μερικά μάλιστα εξαιρετικής σπουδαιότητας. Σε διάφορες θέσεις από τον Κορινό μέχρι και το Αιγίνιο έχουν εντοπιστεί ίχνη κατοίκησης από τη Νεολιθική εποχή (6500 π.Χ.) μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα (600 μ.Χ.). Η Μεθώνη και η Πύδνα - οι δύο κυρίαρχες πόλεις στο βόρειο τμήμα του Νομού και γνωστές από τις αρχαίες πηγές ως δύο από τα σπουδαιότερα λιμάνια της βόρειας ελληνικής ακτογραμμής και του μακεδονικού βασιλείου- ζωντανεύουν και πάλι μέσω των ανασκαφικών ευρημάτων, τα οποία υπαινίσσονται το μεγαλείο, τον πλούτο και τη δύναμη που είχαν αποκτήσει. Χωρίς αμφιβολία, η περιοχή της βόρειας Πιερίας, η οποία γειτνιάζει βορειοδυτικά με τη Βεργίνα, βορειοανατολικά με την Πέλλα, ανατολικά με τις θέσεις της αντικρινής παραλίας του Θερμαϊκού Κόλπου και νότια με το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, κατέχει έναν κομβικό χώρο στην τοπογραφία, ένα κρίσιμο σταυροδρόμι επικοινωνίας και συνάντησης ανθρώπων, αγαθών, ιδεών. Η συνέχιση της έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να προσφέρει ακόμη πολλά, από τα οποία καθοριστικότερης σημασίας θα είναι τα ζητήματα σχετικά με τον Α΄ και Β΄ Αποικισμό στη Μακεδονία καιτά την Εποχή του Σιδήρου (1200-700 π.Χ.) και την Αρχαϊκή (700-480 π.Χ.), εποχές για τις οποίες οι μαρτυρίες από άλλες θέσεις παραμένουν είτε λιγοστές είτε απουσιάζουν. Η έμπρακτη συμβολή της Εταιρίας Ανθρώπων και Φύσεως Έργα (ΑΦΕ) στην έκδοση του παρόντος τόμου είναι αξιέπαινη, γιατί παρουσιάζει στο ευρύτερο κοινό τις αρχαιολογικές έρευνες στη βόρεια Πιερία. Ταυτόχρονα όμως υπηρετεί ένα σημαντικότ Πρόλογος: Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος