Η Νοτιοανατολική Ευρώπη κάτω από Οθωμανική κυριαρχία 1354-1804. - Sugar, Peter F. (Σμίλη, 1994)
Η Συστηματική μελέτη τις Ιστορίας της Ανατολικής Κεντρικής Ευρώπης, έξω από τα όρια του ίδιου της του γεωγραφικού χώρου, είναι έργο ιστορικών των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό επειδή, στην πλειοψηφία τους οι ιστοριοδίφες αυτής της γεωγραφικής περιοχής περιορίζονταν ανέκαθεν στη μελέτη του παρελθόντος της δικής τους μόνο χώρας. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε στα χέρια μας ούτε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη ιστορία της εν λόγω περιοχής, που να εξετάζει το χώρο ως σύνολο ανεξαρτήτως των ιδιαιτέρων γλωσσών. Η παρούσα εκδοτική απόπειρα φιλοδοξεί να προσφέρει στον ερευνητή, που δεν έχει ειδικευτεί στην Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης και στο σπουδαστή που αποβλέπει σε μια τέτοια εξειδίκευση, μια έγκυρη εισαγωγική πηγή μελέτης του θέματος και να συμπεριλάβει ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα από προηγούμενες δημοσιεύσεις.