Η Νοτιοανατολική Ευρώπη κάτω από την οθωμανική κυριαρχία 1354-1804 - Sugar, Peter F. (Σμίλη, 1994)
Οι εκδότες της σειράς "Η Ιστορία της Ανατολικής Κεντρικής Ευρώπης" ζήτησαν από τους συνεργάτες που θα εκπονούσαν τις επιμέρους επίτομες μελέτες: "να έχουν ως στόχο τους τη διαπραγμάτευση ως προς όλες τις μείζονες όψεις του ιστορικού γίγνεσθαι. Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, θεσμικά και θρησκευτικά ζητήματα έπρεπε να εξεταστούν σε βάθος... και κάθε συγγραφέας έπρεπε να επιδιώκει την οργανική ισορροπία της μελέτης του έτσι ώστε καμία από τις παραπάνω όψεις να μην υποσκελίζει την άλλη". Στο ίδιο υπόμνημα με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1963 συνομολογήθηκε επίσης ότι "το εξειδικευμένο επιστημονικό υλικό του κάθε τόμου θα περιοριζόταν στο ελάχιστο", με εξαίρεση βέβαια τον βιβλιογραφικό οδηγό. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)