Η πτώση του Παρισιού : ιστορικό μυθιστόρημα - Ehrenburg, Ilya Grogoryevich, 1891-1967
Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας πολεμικής τριλογίας στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει με πολύ ζωηρό τρόπο τα δραματικά γεγονότα στη Γαλλία από το 1936 ως τον Ιούνη του 1940. Λαϊκό μέτωπο, Γραμμή Μαζινό, Νταλαντιέ, Λαβάλ, Πεταίν, ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, απεργίες, γερμανόφιλοι υπουργοί, προδότες αξιωματικοί - όλοι και όλα παρελαύνουν από τις συναρπαστικές σελίδες του βιβλίου, γραμμένες με το ιδιότυπο στυλ του συγγραφέα που την ιστορική αυτή περίοδο την έζησε ο ίδιος από κοντά στο Παρίσι. Ο αναγνώστης σχηματίζει μια καθαρή εικόνα των γεγονότων που συγκλόνισαν τη Γαλλία και την Ευρώπη, γραμμένα από πρώτο χέρι, με την πένα του διάσημου Ρώσου συγγραφέα Ιλιά Έρενμπουργκ.