Η γυναίκα στη μέση βυζαντινή εποχή = The woman in the middle Byzantine period : κοινωνικά πρότυπα και καθημερινός βίος στα αγιολογικά κείμενα = social models and everyday life in the Hagiographical texts - Νικολάου, Κατερίνα, 1959- (Μονογραφίες, 2005)
Η μελέτη της γυναικείας παρουσίας στην υπερχιλιετή ιστορία του βυζαντινού κράτους και συγκεκριμένα στην ιστορία της βυζαντινής κοινωνίας αποτέλεσε αίτημα της ιστορικής επιστήμης ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Οι ερευνητές, στην προσπάθεια τους να συνθέσουν την κοινωνική φυσιογνωμία του βυζαντινού ανθρώπου, να προσδιορίσουν το χαρακτήρα και να αναπλάσουν τις συνήθειες του, έστρεψαν, εύλογα, το ενδιαφέρον τους και στο μισό, σχεδόν, πληθυσμό, η συμβολή του οποίου στη σύνθεση της εικόνας του Βυζαντίου ελάχιστα είχε ως τότε αναζητηθεί.