Επί του πολιτικού - Mouffe, Chantal, 1943- (Δοκίμιο, 2010)
Το βιβλίο "Επί του πολιτικού" είναι μία προκλητική διερεύνηση του τρόπου σκέψης του Τρίτου Δρόμου και αποτελεί ουσιώδες ανάγνωσμα για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να κατανοήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατική πολιτική στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα. Η Chantal Mouffe αναδεικνύει τις αδυναμίες της μεταπολιτικής προσέγγισης που υποστηρίζει ότι το συγκρουσιακό μοντέλο πολιτικής έχει πλέον ξεπεραστεί και ότι είναι πια καιρός να σκεφτούμε πέρα από την αριστερά και τη δεξιά. Δείχνει ότι ιδέες της μόδας όπως η ακομμάτιστη και ελεύθερη από στρατεύσεις δημοκρατία, η κοσμοπολίτικη δημοκρατία, η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών και η καλή διακυβέρνηση αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανταγωνιστική διάσταση που ορίζει την ουσία του πολιτικού. Αντλώντας παραδείγματα από τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα και τις νέες μορφές τρομοκρατίας που έχουν αναπτυχθεί, η Chantal Mouffe υποστηρίζει με εύγλωττο τρόπο ότι η δημοκρατική πολιτική οφείλει να είναι στρατευμένη και ότι θα πρέπει να αντισταθούμε σε πιέσεις που θέλουν να μας κάνουν να σκεφτόμαστε με όρους καλού και κακού και όχι δεξιάς και αριστεράς. Το "Επί του πολιτικού" φανερώνει επίσης τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα πάθη στην πολιτική και τονίζει τη σημασία της δημιουργίας νέων μορφών συλλογικής ταύτισης με άξονα δημοκρατικές στοχεύσεις.