Ο Χριστιανισμός και η Ρώμη : διωγμοί, αιρέσεις και ήθη - De Ste. Croix, Geoffrey Ernest Maurice (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2005)
Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι οι διωγμοί των χριστιανών και γενικότερα οι σχέσεις των πρώτων χριστιανών με τη ρωμαϊκή κοινωνία και την αυτοκρατορική διοίκηση. Ο συγγραφέας ασχολήθηκε αρκετές φορές με τα ζητήματα αυτά προετοιμάζοντας ένα βιβλίο το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Στην ελληνική συγκεντρωτική έκδοση, μαζί με τις μελέτες γύρω από τους διωγμούς έχουν περιληφθεί δημοσιευμένες και αδημοσίευτες εργασίες του Σαιντ Κρουά για τη θρησκεία του ρωμαϊκού κόσμου, τη στάση των πρώτων χριστιανών απέναντι στην ιδιοκτησία και τη δουλεία, καθώς και για τη Σύνοδο της Χαλκηδόνος. Ο τόμος ολοκληρώνεται με μια πολύ πρωτότυπη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μιλούσαν οι κατώτερες τάξεις των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, βασισμένη στα μαρτυρολόγια, τους μύθους, τις παραβολές και άλλα δημοφιλή αναγνώσματα.