Το ψάρι μέσα μας : μια περιπλάνηση στη διάρκειας 3,5 δισεκατομμηρίων ετών ιστορία του ανθρώπινου σώματος - Shubin, Neil (Κάτοπρο, 2009)
Γιατί έχουμε τη μορφή που έχουμε; Τι κοινό έχει το ανθρώπινο χέρι με το φτερό μιας μύγας; Υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στους μαστούς, τους ιδρωτοποιούς αδένες και τα λέπια; Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας του σώματός μας και να ανιχνεύσουμε την προέλευση πολλών από τις πιο διαδεδομένες νόσους της εποχής μας, πρέπει να στραφούμε σε απροσδόκητες πηγές: σε σκουλήκια, μύγες, ακόμη και ψάρια.Ο Neil Shubin, επιφανής παλαιοντολόγος και καθηγητής ανατομίας που ανακάλυψε το Tiktaalik -τον χαμένο κρίκο μεταξύ των ψαριών και των χερσαίων ζώων-, αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης, αναζητώντας τις καταβολές των οργάνων του ανθρώπινου σώματος εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Μελετώντας απολιθώματα και DNA, μας δείχνει ότι τα χέρια μας στην πραγματικότητα μοιάζουν με πτερύγια ψαριών, ότι το κεφάλι μας είναι οργανωμένο όπως εκείνο ενός άγναθου ιχθύος που εξαφανίστηκε αμέτρητα χρόνια πριν, ότι μεγάλα τμήματα του γονιδιώματός μας έχουν παρόμοια δομή και λειτουργία με τα γονιδιώματα σκουληκιών και βακτηρίων.Ο Shubin μάς αναγκάζει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει με εντελώς διαφορετική ματιά. Το ψάρι μέσα μας είναι επιστημονική γραφή του καλύτερου είδους -ένα βιβλίο διαφωτιστικό, προσιτό σε όλους και γραμμένο με ακαταμάχητο ενθουσιασμό.