Η αναγνώστρια της δαντέλας : μυθιστόρημα - Barry, Brunonia (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 2009)
ΚΑΘΕ ΔΩΡΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΔΑΝΤΕΛΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ Ονομάζομαι Τάουνερ Γουίτνεϋ. Όχι, αυτό δεν είναι τελείως αλήθεια. Το αληθινό μικρό μου όνομα είναι Σοφύα. Μη με πιστεύετε ποτέ. Λέω συνέχεια ψέματα Η Αναγνώστρια της δαντέλας είναι μια ιστορία που υπνωτίζει. Στροβιλίζεται μέσα σ΄ έναν κόσμο με μυστικά, με συγκεχυμένες ταυτότητες, ψέματα και μισές αλήθειες, όπου, όπως παρατηρεί εξομολογούμενη η αφηγήτρια του βιβλίου, Τάουνερ Γουίτνεϋ, «Τίποτα δε γίνεται τυχαία». Η Τάουνερ Γουίτνεϋ κατάγεται από μια οικογένεια στο Σάλεμ της Μασσαχουσέττης στην οποία οι γυναίκες μπορούν αφενός να διαβάσουν το μέλλον στα σχέδια της δαντέλας και αφετέρου έχουν περιφρουρήσει τα μυστικά της οικογένειας επί σειρά γενεών. Η εξαφάνιση δυο γυναικών φέρνει την Τάουνερ πίσω στο Σάλεμ κι ανοίγει το δρόμο για να έρθει στο φως η αλήθεια για το θάνατο της δίδυμης αδερφής της... «Η Μπάρρυ διαπρέπει στη σύλληψη του τρόπου ζωής στη μικρή πόλη και ισορροπεί τη δράση με την προσεκτική ενατένιση στους εσωτερικούς κόσμους των χαρακτήρων. Ο ρυθμός της εξέλιξης και η χρήση διαφορετικών προοπτικών αντίληψης φέρνουν στο φως ένα εξαιρετικό ταλέντο και κρατούν τους αναγνώστες αιχμάλωτους μέχρι το τέλος».