Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα : μυθιστόρημα σε μηνιαίες συνέχειες, με σπιτικές συνταγές, έρωτες και γιατροσόφια - Esquivel, Laura, 1950- (Ωκεανίδα, 1998)
Η Τίτα γεννήθηκε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, μέσα σε πλημμύρα δακρύων από αυτά που προκαλεί το καθάρισμα των κρεμμυδιών. Καταδικασμένη από την παράδοση να μείνει ανύπαντρη για να φροντίζει την τυραννική μητέρα της, τη Μαμά Ελένα, βρήκε τον προορισμό της στην κουζίνα της οικογένειας Δε Λα Γκάρσα. Όταν η Μαμά Ελένα αναγκάζει τον αγαπημένο της Τίτα, τον Πέδρο, να παντρευτεί την αδελφή της, εκείνη μαθαίνει να διατηρεί και να τρέφει την αγάπη του με τα θρυλικά της φαγητά, αποδείχνοντας πως ο δρόμος για την καρδιά ενός άντρα περνάει από το στομάχι του - έστω κι αν τα πικρά της δάκρυα έπεφταν στο ζυμάρι για τη γαμήλια τούρτα της αδελφής της και προκάλεσαν στη νύφη και σε όλους τους καλεσμένους μια βαριάς μορφής δηλητηρίαση. Σ' αυτό το μοναδικό, γραφικό "μυθιστόρημα της κουζίνας", γραμμένο με τη μορφή σίριαλ, σε μηνιάτικες συνέχειες, βρίσκουμε όχι μόνο την ιστορία του κρυφού έρωτα της Τίτα και του Πέδρο και την παράξενη μοίρα όλης της οικογένειας Δε Λα Γκάρσα, αλλά στη συνέχεια κάθε μήνα, και μια λεπτομερειακή συνταγή από τα πικάντικα μεξικάνικα φαγητά που φλογίζουν την αγάπη τους - από ορτύκια με ροδοπέταλα μέχρι πιπεριές με σάλτσα από καρύδια. Ρομαντικό και με έντονο το μυθικό στοιχείο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό και διανθισμένο με άφθονο γλυκόπικρο χιούμορ, αυτό το απολαυστικό βιβλίο σημείωσε καταπληκτική επιτυχία και τον τελευταίο χρόνο έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ.