Ήταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα - Βελλίδη, Κατερίνα (Βιογραφίες, 2010)
Η καταγγελτική και ταυτόχρονα απολογητική αυτοβιογραφία της Κατερίνας Βελλίδη, κόρης και μοναδικής κληρονόμου του εκδότη και δημοσιογράφου της Θεσσαλονίκης Ιωάννη Βελλίδη (1909-1978), ο οποίος είχε ιδρύσει την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" το 1962, και παρέλαβε από τον πατέρα του τη διεύθυνση της εφημερίδας "Μακεδονία", το 1931. Η Κατερίνα Βελλίδη διηύθυνε μόνη της το συγκρότημα από το θάνατο του πατέρα της μέχρι την οικονομική του κατάρρευση, στα τέλη της δεκαετίας του '90. "Για τον αναγνώστη αυτό το βιβλίο είναι, μπορώ να πω, ένα μάθημα πρόσφατης ιστορίας, αλλά και ένα δείγμα ανθρώπινης αντοχής και αξιοπρέπειας για όσους αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και μεγάλες δόσεις αχαριστίας. Όπως η ίδια η Κατερίνα γράφει στο βιβλίο της: "Δεν είμαι πλούσια, αλλά είμαι ελεύθερη"". (Σεραφείμ Φυντανίδης) "Βρέθηκα να κουβεντιάζω με την Κατερίνα Βελλίδη, η οποία καθόλου δεν έμοιαζε με "Σιδηρά Κυρία". Αντίθετα, ήταν μια γυναίκα απλή και προσιτή, πολύ μακριά από τις περιγραφές των εφημερίδων. Μια γυναίκα από βαμβάκι, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ". (Ελένη Ηλιάδου - Καπώνη, συγγραφέας) Πρόλογος: Σεραφείμ Φυντανίδης.