Επιστροφή στη Σμύρνη. - Μαυρουδής, Ευάγγελος (Κέδρος, 2010)
Σμύρνη. Τέλη του 19ου αιώνα. Η οδύσσεια δυο οικογενειών μέσα στο χρόνο. Τούρκοι και Έλληνες σε μια διαδρομή με αναπάντητα ερωτηματικά και μοιραίες αποκαλύψεις. Αθήνα. Τέλη του 20ου αιώνα. Ένας δημοσιογράφος και ο αδελφός του αναζητούν την αλήθεια για την καταγωγή τους, στα ταραγμένα χρόνια του Ελληνοτουρκικού πολέμου του '97 και της Καταστροφή του '22: το μυστικό της ζωής και της εξαφάνισης του γιατρού Πλάτωνα Πηλείδη. Η Σμύρνη αφετηρία και λυτρωτικός προορισμός και η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, η 'Αγκυρα και η Θεσσαλονίκη ενδιάμεσοι σταθμοί, στις λαβυρινθώδεις περιπλανήσεις των φανταστικών ηρώων αλλά και των γνωστών ιστορικών προσώπων που εμπλέκονται στη δράση: ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Δημήτριος Γούναρης, ο Γεώργιος και ο Κωνσταντίνος, ο Ιωάννης Μεταξάς και ο Παύλος Μελάς, ο Ίων Δραγούμης και ο Μανώλης Καλομοίρης. Το κουβάρι της μνήμης ξετυλίγεται λυτρωτικά αποκαλύπτοντας αλήθειες και μύθους, μίση και πάθη, πολιτικές διαμάχες και ίντριγκες, το ταραγμένο παρελθόν των δύο λαών.