Οι Αρμάνοι Βλάχοι - Μέρτζος, Νίκος Ι., 1936- (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, 2010)
Τι είναι οι βλάχοι; Μια εκτεταμένη βιβλιογραφία επί του θέματος, ιδιαίτερα ξένη, σμπληρωμένη με πολυάριθμες ειδικές αναφορές περί Βλάχων σε εκατοντάδες άλλα γενικότρα κείμενα, έδωσε κατά το παρελθόν πολλές απαντήσεις, συχνά αντίθετες μεταξύ τους, και προς το παρόν εξακολουθεί να δίδει. Το γεγονός ότι έχουν γραφεί τόσα πολλά για τόσο λίγους σημαίνει ότι αυτοί οι λίγοι είναι σημαντικοί για πολλούς.