Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι. - Riordan, Rick (Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, 2010)
Ένα χρόνο πριν, όλα άλλαξαν στη ζωή του Πέρσι Τζάκσον. Ανακάλυψε ότι δεν είναι απλώς ένα παιδί σαν όλα τ' άλλα -για την ακρίβεια όχι σαν όλα τ' άλλα, αφού η δυσλεξία του και το σύνδρομο διάσπασης της προσοχής τού κάνει δύσκολη τη ζωή στο σχολείο- αλλά ένας ημίθεος, γιος μιας θνητής και του θεού Ποσειδώνα. Αυτό άλλαξε τα πάντα. Ανακάλυψε πως ο φίλος του ο Γκρόβερ είναι σάτυρος, και στην Κατασκήνωση των Ημίαιμων γνώρισε πολλούς άλλους ημίθεους, κι ανάμεσα σ' αυτούς την 'Αναμπεθ, κόρη της θεάς Αθηνάς. Με τους νέους του συντρόφους, και ύστερα από απίστευτες περιπέτειες, κατάφερε να λύσει το μυστήριο της Κλοπής της Αστραπής και του κεραυνού του Δία και να αποτρέψει έναν πόλεμο που θα κατέστρεφε τον κόσμο. Τώρα, ύστερα από μια ήσυχη χρονιά στο Γυμνάσιο Μέριγουεδερ, έρχεται και πάλι η ώρα της περιπέτειας... Ένα αθώο παιχνίδι στο γυμναστήριο του σχολείου, μία μέρα πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, εξελίσσεται απρόβλεπτα σε μια σύγκρουση ζωής και θανάτου. Ο Πέρσι αναγκάζεται να επιστρέψει με έναν νέο φίλο, τον συμμαθητή του τον Τάισον, και με την 'Αναμπεθ στην Κατασκήνωση των Ημίαιμων, η οποία διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο, καθώς κάποιος δηλητηρίασε το δέντρο της Θάλειας. Το δέντρο αυτό προστατεύει με τη μαγική του δύναμη την κατασκήνωση από τα τέρατα, και αν πεθάνει, τότε οι ήρωες κινδυνεύουν με αφανισμό. Μα και τα όνειρα του Πέρσι τα στοιχειώνει η μορφή του χαμένου του παλιόφιλου, του Γκρόβερ, που βρίσκεται κι αυτός σε κίνδυνο κάπου μακριά... Υπάρχει όμως και ένας χρησμός! Ο Πέρσι και οι σύντροφοί του ξεκινούν έτσι για μια νέα συναρπαστική περιπέτεια αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας, το μόνο μέσο για να ανακτήσει τη δύναμή του το δέντρο της Θάλειας και να σωθεί η κατασκήνωση. Η αναζήτησή τους θα τους οδηγήσει στη Θάλασσα των Τεράτων, όπου σε ένα νησί ένας κύκλωπας κρατάει το πολυπόθητο δέρας... "Η Θάλασσα των Τεράτων", το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι", βασίζεται, όπως και η Κλοπή της Αστραπής, στο θησαυρό της ελληνικής μυθολογίας, που αξιοποιείται δημιουργικά από τον Ρικ Ράιορνταν. Εδώ πολλά στοιχεία αντλούνται από την Οδύσσεια του Ομήρου, από τη συνάντηση του Πέρσι με την Κίρκη μέχρι τους λαιστρυγόνες και τους κύκλωπες, αλλά και τον πέπλο που υφαίνει ο Γκρόβερ... Και, όπως στο πρώτο βιβλίο, τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονται κι εδώ σε μια συναρπαστική αφήγηση γεμάτη περιπέτεια και χιούμορ, με νέους χαρακτήρες, που ψυχαγωγεί τον νεαρό αναγνώστη αλλά και τον εξοικειώνει με την άφθαρτη μαγεία των ελληνικών μύθων. "Η Κλοπή της Αστραπής" ήταν η αρχή του "φαινομένου Πέρσι Τζάκσον" στο χώρο της λογοτεχνίας για νέους και γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς συγκαταλέγεται στα best seller της περιόδου 2009-2010. Την ίδια τεράστια επιτυχία γνώρισε και η "Θάλασσα των Τεράτων", βιβλίο που απέσπασε επίσης πλειάδα βραβείων για την ποιότητά του, ανάμεσά τους τα: