Ο εθνικισμός : και άλλα κείμενα - Παπαναστασίου, Αλέξανδρος, 1876-1936 (Ευρασία, 2009)
«Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ξεκίνησε ως διανοητής της πολιτικής και έτσι πέρασε στην πολιτική της πράξης. Ως διανοητής προσέφερε σημαντική συμβολή στην περιγραφή και ανάλυση κοινωνικών φαινομένων και προβλημάτων. Ως πολιτικός πρωταγωνίστησε σε κρίσιμες αποφάσεις και μέτρα για ζητήματα πολιτειακά, κοινωνικά και τεχνικού εκσυγχρονισμού της Χώρας. Τα κείμενα αυτού του τόμου συμβάλλουν στην κατανόηση ζητημάτων σημερινών. Κάποιες από τις αναλύσεις και τοποθετήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος σύγχρονου διαλόγου. Ο αναγνώστης θα συναντήσει και κρίσεις που δεν είναι συμβατές με τη σημερινή πραγματικότητα. Συμβάλλουν όμως κι αυτές στον εντοπισμό των αλλαγών που συντελέστηκαν από το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας και στην εκτίμηση των συνεπειών τους»