Junky - Burroughs, William S., 1914-1997 (Απόπειρα, 1983)
Το Junky, που σήμερα έχει ξεπεράσει στην Ευρώπη και την Αμερική το ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε πωλήσεις, είναι το βιβλίο με το οποίο σημείωσε την εμφάνισή της εκείνη η παρέα, που αμέσως μετά τον πόλεμο, ανατάραξε με το ανήσυχο και προκλητικό της πνεύμα τα λιμνάζοντα νερά της λογοτεχνίας. Το οδοιπορικό του Μπάροουζ στον ζοφερό κόσμο της πρέζας αρχίζει, όταν ένας νεαρός κακοποιός , που έμοιαζε με τον Τζορτζ Ραφτ, κλέβει μια μέρα ένα όπλο και ζητά απ' το συγγραφέα να του βρει αγοραστή. " Ίσως. Φερ' το μου" "Α, και κάτι ακόμα..." "Μορφίνη; Θα δω τι μπορώ να κάνω". Το βιβλίο με την απλότητα και την ειλικρίνεια της αφήγησης παριστά ανάγλυφα το κυνηγητό για την καθημερινή εξοικονόμηση της πρέζας μες στις κεντρικές λεωφόρους ή από τα απόμερα σοκάκια της Νέας Υόρκης, της Νέας Ορλεάνης και της πόλης του Μεξικού, όπου τελικά θα καταφύγει ο συγγραφέας.