Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές : μυθιστόρημα - Γρηγοριάδης, Θεόδωρος, 1956- (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία : Πεζογραφία, 2005)
Υπήρξε πράγματι μια ανατολίτικη Αθήνα ή μήπως φτιάχτηκε στα όνειρα των αταξίδευτων αναγνωστών; Σ' ένα παλιό σπίτι στον Κεραμεικό, δύο γυναίκες θα προσπαθήσουν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες. Η ανατολίτισσα Νατάσσα, μια ώριμη και αινιγματική γυναίκα, κουβαλάει τη μοίρα της διπλής της καταγωγής, το μυστικό και το πνεύμα μιας αλλοτινής ύπαρξης που μετενσαρκώθηκε στο σώμα της. Η δυτικόφιλη Μαριάννα θα αναλάβει να καταγράψει τις ερωτικές περιπέτειες της Νατάσσας και θα γίνει η δασκάλα στο αντρικό της χαρέμι. Οι δύο γυναίκες, φίλες και αντίπαλες μαζί, θα ταξιδέψουν στις θάλασσες και τις ερήμους, θα χαθούν σε σοκάκια και σε μεντίνες, διασχίζοντας τα όρια της Δύσης και της Ανατολής, της αλήθειας και της πλάνης, του ιερού και του μαγικού, αγγίζοντας τις απόκρυφες γωνιές της ιστορίας, εκεί όπου ανταμώθηκαν ο ελληνικός και ο αραβικός πολιτισμός. Θα ολοκληρωθεί τελικά το βιβλίο "Χίλιοι και ένας εραστές"; Θα υπάρξει ο χιλιοστός πρώτος; Ποιανής το ριζικό θα ορίζει στο εξής το φωτεινό αστέρι της Αλούζα;