Έκφραση, έκθεση Γ' Λυκείου : 41 κριτήρια αξιολόγησης : θεωρία και εφαρμογές, διαγράμματα εννοιών, 41 κριτήρια αξιολόγησης, 82 παράλληλα κείμενα - Μητρούση, Ευδοξία Δ. (Χατζηθωμά, 2010)
Το βιβλίο αυτό είναι ένα πλήρες βοήθημα στο μάθημα της ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ της Γ΄ Λυκείου και αποτελεί την αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του «Έκφραση Έκθεση, 31 Κριτήρια Αξιολόγησης για τη Γ΄ Λυκείου». Είναι προσαρμοσμένο στο νέο σύστημα βαθμολόγησης του μαθήματος της Νεοελληνι- κής Γλώσσας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, (οδηγία 2009) και απευθύνεται στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, φιλοδοξώντας να βοηθήσει και τους δύο στην προσπάθεια που κάνουν στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος. Η δομή του βιβλίου περιλαμβάνει: - Αναλυτική θεωρία, συνοδευόμενη από εφαρμογές-παραδείγματα, για την πειθώ, το δοκίμιο, τον δίκαιο και τον άδικο λόγο, την παράγραφο, την περίληψη, την παραγωγή λόγου, για να είναι ο μαθητής σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ερωτήσεων που ακολουθούν. - 41 ενότητες με θέματα σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού, έτσι ώστε να μπορέσει ο μαθητής να προβληματιστεί και να διαμορφώσει συγκροτημένη άποψη πάνω σε αυτά τα θέματα. Κάθε ενότητα περιέχει: - διαγραμματική παρουσίαση της έννοιας, - κριτήριο αξιολόγησης, με κείμενο και ερωτήσεις, σύμφωνα με τον τρόπο εξέ- τασης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις: περίληψη, ερωτήσεις κατανόησης κειμένου και εφαρμογής της θεωρίας, λεξιλογικές ερωτήσεις, παραγωγή γραπτού λόγου, για να ελέγχει ο μαθητής τον βαθμό αφομοίωσης της εξεταστέας ύλης (41 συνολικά). - δύο παράλληλα κείμενα γνωστών προσωπικοτήτων σχετικά με το εξεταζόμενο θέμα (82 συνολικά). Το βιβλίο συνοδεύει CD-ROM (που δίνεται δωρεάν) και περιέχει: Α) όλες τις απαντήσεις των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου «ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ» Γ΄ Λυκείου και Β) τις απαντήσεις των κριτηρίων του παρόντος βιβλίου. Ελπίζουμε ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.