Η ελληνική στρατηγική στη Μικρά Ασία, 1919-1922 : σύγχρονη ελληνική ιστορία και εξωτερική πολιτική - Τσιριγώτης, Διονύσιος (Βιβλιοθήκη Μελετών Διπλωματίας και Στρατηγικής, 2010)
Το βιβλίο διερευνά και ερμηνεύει τα κύρια αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.Μεταξύ άλλων,τις γενεσιουργές αιτίες του μικρασιατικού εγχειρήματος ,τα κίνητρα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και τα μείζονα σφάλματα στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της υψηλής στρατηγικής της Ελλάδας.Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται υπό το πρίσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων όσο και των εσωτερικών πολιτικών αλλαγών που οδήγησαν στην αποχώρηση του Βενιζέλου και στον εσωτερικό διχασμό.Το κεντρικό ερώτημα είναι εάν και σε ποιό βαθμό η ελληνική υψηλή στρατηγική ήταν ορθολογική στο ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο της εποχής,ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της στρατηγικής των μεγάλων ευρωπαικών δυνάμεων.Σε ποιό βαθμό ,για παράδειγμα, το εγχείρημα αποτελούσε μακροχρόνιο κοινωνικοπολιτικό αίτημα με αφετηρία την ελληνική με αφετηρία την ελληνική επανάσταση ?Ακόμη πιο σημαντικό και συναφές σε ποιό βαθμό το εγχείρημα ήταν αναπόφευλτο υπό το πρίσμα των στρατηγικών,πολιτικών και διπλωματικών δεδομένων λόγω αποδιάρθρωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και των μεγάλων ανακατατάξεων στον μικρασιατικό χώρο?Η ανάλυση εξετάζει και ερμηνεύει τους ιστορικούς και στρατηγικούς λόγους εκτέλεσης του μικρασιατικού εγχειρήματοις και τοις ανακατανομέςισχύος στο εσωτερικό και διεθνές επίπεδο που οδήγησαν στην καταστρο.Υπό τις διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες της εποχής το μικρασιατικό εγχείρημα ήταν,όπως φαίνεται,αναπόφευκτο.Για να πετύχει όμως ,στον διπλωματικό στίβο και στο στρατιωτικό πεδίο. Πρόλογος: Γιώργος Κοντογιώργης.