Το ξυπόλητο σύννεφο : η ιστορία μιας κωμωδίας : μυθιστόρημα - Θεοδωρόπουλος, Τάκης, 1954- (Έλληνες συγγραφείς ;, 2010)
Οι θεοί, συνταξιούχοι εδώ και πολλούς αιώνες, ξέχασαν τον Δαίμονα που είχαν στείλει στην Αθήνα για να καθοδηγήσει τον Σωκράτη. Κι αυτός, λίγο πριν εγκαταλείψει το σύμπαν των ανθρώπων, αποφασίζει να αφηγηθεί την ιστορία των καιρών εκείνων. Πώς έφτασε στην πόλη στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, πώς συνάντησε τον αλλόκοτο προστατευόμενό του, και για ποιο λόγο ο Αριστοφάνης αποφάσισε να γράψει τις "Νεφέλες" του, όπου παρουσιάζει έναν Σωκράτη αιθεροβάμονα, ο οποίος διδάσκει στους μαθητές του πώς να γλιτώνουν από τα χρέη τους χωρίς να τα πληρώσουν. Τα πράγματα περιπλέκονται, αφού ο κωμωδιογράφος διασύρει τον ήρωά του την ίδια στιγμή που τον κάνει διάσημο στην πόλη του, όπου ως τότε ζούσε στο περιθώριο, γνωστός μόνο στην ομήγυρη των φίλων του. Μια κωμικοτραγική ιστορία με πρωταγωνιστές τον "πατέρα πάσης φιλοσοφίας", τον κωμωδιογράφο του, την ώριμη πλην όμως πάντοτε γοητευτική Ασπασία, τον αυτάρεσκο Αλκιβιάδη και τη συνέλευση των θεών που κυβερνούν, όχι πάντα αποτελεσματικά, το ανθρώπινο σύμπαν. Και όλα αυτά σε μιαν Αθήνα που ακολουθεί τον δρόμο της μοίρας της ανάμεσα στον πολεμικό ηρωισμό, στην πολιτική αλαζονεία, στο μεγαλείο των αισθημάτων και στην καθημερινή της ποταπότητα.