Παράδρομοι της μνήμης : μυθιστόρημα - Μεταλλικιώτη, Ζώγια (Έλληνες συγγραφείς / Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2009)
Mία νεαρή γιατρός, η Τασία Ράντου, ψάχνει να βρει τις ρίζες της σε ένα χωριό του Κιλκίς. Εκεί, με τις μαρτυρίες από φίλες της μητέρας της και από ένα ξεχασμένο ημερολόγιο, ξετυλίγεται η ιστορία μιας παρέας νέων του χωριού, που διαδραματίστηκε στη διάρκεια της κατοχής, της αντίστασης και του εμφύλιου.